Hărțuirea la locul de muncă

Ești abuzat de șefi sau colegi? Iată cum te poți apăra

1855
1
Ești abuzat de șefi sau colegi? Iată cum te poți apăra - fondestiabuzatdesefisaucolegi-1398191349.jpg

Articole de la același autor

Hărțuirea la locul de muncă poate avea mai multe forme, de la agresivitatea verbală sau fizică și până la comportament inadecvat și chiar izolarea socială a angajatului. Însă este bine să știți că lucrurile nu sunt normale și există soluții legale prin care vă puteți apăra de astfel de atitudini, atât din partea șefilor, cât și a celorlalți colegi. 


Intimidarea, maltratarea, violența psihologică, într-un cuvânt: hărțuirea se referă la un comportament nejustificat față de un angajat sau de un grup. Acesta poate fi victimizat, umilit, subminat sau amenințat. 


Simptomele pot persista ani de-a rândul 
Hărțuirea poate fi îmbrăcată în mai multe forme, de la agre-sivitate fizică, verbală, dar și în acțiuni mai subtile, cum ar fi izolarea socială a angajatului. 


"Hărțuirea la locul de muncă provoacă un stres considerabil victimelor și colegilor, familiilor și prietenilor acestora. În unele cazuri, victimele nu își pot desfășura ac-tivitatea în mod normal la locul de muncă și nu pot avea o viață normală. Hărțuirea poate produce afecțiuni post-traumatice pe bază de stres, pierderea respectului de sine, anxietate, apatie, iritabilitate, tulburări de memorie, tulburări ale somnului și probleme de digestie, și chiar sinucidere. Simptomele pot per-sista ani de-a rândul după hărțuire", precizează reprezentanții Agenției Europene pentru Securitate și Sănătate în Muncă. 


Cazuri și la Constanța 
Este important să se ia din timp măsuri pentru prevenirea hărțuirii sau, dacă aceasta există deja, pentru combatere. Deși este o problemă spinoasă, cu care s-au confruntat de-a lungul anilor și avocații constănțeni, în legislația din România nu există o prevedere expresă pentru hărțuirea la locul de muncă. Altfel spus, termenul de "hărțuire la locul de muncă" nu există și nu este reglementat, astfel că hărțuitul trebuie să știe clar ce anume poate face pentru a scăpa de abuzuri. Angajatul care se consideră hărțuit poate merge în instanță și trebuie să dovedească ceea ce susține, pentru a putea primi despăgubiri, pentru partea civilă, sau trage-rea la răspundere a hărțuito-rului, în cazul penalului. 


"În legislația românească nu există o prevedere referitoare la hărțuirea la locul de muncă. Se poate face, însă, o plângere, de exemplu pentru discriminare din partea șefilor. Am avut și eu, personal, cazuri de acest gen, în urmă cu câțiva ani. Omul poate da în judecată persoana respectivă. Poate formula o cerere în instanță prin care să solicite încetarea înlănțuirii, cererea de despăgubiri și altele. Bineînțeles că pentru acest fapt trebuie dovezi, cum ar fi fotografii, martori, înscrisuri, înregistrări, tot ce are la dispoziție persoana respectivă", a precizat, pentru "Cuget Liber", avocatul Gabriel Grigore, decanul Baroului de Avocați Constanța. 


Comentează știrea

Invata Engleza
23 aprilie 2014
INVATA ENGLEZA

Acum poti invata Limba Engleza printr-o metoda unica in Romania testata pe zeci de mii de oameni.Iata cum poti invata Limba Engleza in 21 de zile.Afli mai multe detalii pe site-ul: www.invetiengleza.ro

Articole pe aceeași temă

Luni, 03 Martie 2014
Stire din Cetățenești : "Vreau la tata!"
Sâmbătă, 22 Februarie 2014
Stire din Economie : Cum ne apărăm de abuzurile Fiscului?
Pagina a fost generata in 0.6352 secunde